PASZTET

Jakie mięso kupić na pasztet?

Sekretem dobrego smaku pasztetu jest odpowiedni wybór najlepszej jakości mięs. Im więcej rozmaitych gatunków mięsa, tym pasztet smaczniejszy.

Najczęściej do pasztetu dodawane są drób, wołowina, wieprzowina i cielęcina. Najłatwiej przygotować pasztet drobiowy, używając np. udek z kurczaka. Aby pasztet był bardziej kremowy, dodajemy wątróbki drobiowe lub cielęce.,

Bardzo smaczne są pasztety z zająca, królika, gęsiny oraz z dziczyzny - z mięsa dzika, jelenia i sarny. Dziczyzna w czasie gotowania wydziela przyjemny, słodkawy zapach, a w pasztecie dobrze komponuje się z wędzonym boczkiem lub wątróbką wieprzową.

Na pasztet można przeznaczyć te „gorsze” kawałki dziczyzny, z których nie da się przygotować pieczeni, zrazów czy steków. Jeśli podstawowym składnikiem pasztetu są mięsa chude, musimy dodać boczek lub podgardle albo kawałek tłustego mięsa.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl